Geeske Wiendels-Breunesse

Kijk naar mogelijkheden, zonder je blind te staren op de onmogelijkheden

Geeske Wiendels-Breunesse

Eigenaar van Hotel Restauarnt Jans Rijs

Hotel Restaurant Jans is een bedrijf met een grote historie. Al vanaf 1750 is er melding van een herberg op deze plek naast het Rijsterbos en het huidige pand dateert van 1890. Het hotel heeft 25 hotelkamers, een restaurant met 80 zitplaatsen (in Corona-tijd helaas minder), twee vergaderzalen en een mooie tuin op de Zuiden tegen de bosrand. Het restaurant voert een Frans / Nederlandse kaart en heeft een goede naam. Bij Hotel Restaurant Jans kan men terecht voor een kop koffie met het heerlijkste zelfgemaakte appelgebak, lunch, diner, maar ook high tea of vergadering.

Corona is voor horeca-ondernemers een grote zorg. Onze sector staat symbool voor gastvrijheid, omgaan met vrienden, familie, gezelligheid en juist op dat terrein zijn de grootste beperkingen nodig om Corona te bestrijden. Bepaalde subsectoren, zoals de evenementensector en nachthoreca, zijn al vanaf 15 maart 2020 gesloten en hebben momenteel nog steeds geen perspectief op opening. Hotels hebben juist veel minder beperkingen gekend en daar zijn we uiteraard wel blij mee. Maar het voelt wel wat oneerlijk dat hotels nog altijd deels geopend zijn. Ondanks de strenge Corona-maatregelen is 2020 voor ons bedrijf zeer succesvol geweest. Het hoogseizoen is veel drukker geweest dan de afgelopen jaren, als gevolg van het het binnenlands toerisme en daardoor hebben we voldoende reserves opgebouwd om de tweede lockdown te kunnen overleven. We gebruiken de tijd die we nu hebben om alles op te ruimen, schoon te maken, kritisch te kijken naar onze bedrijfsprocessen en routing en ook om wat kamers te verbouwen en te verbeteren.

Ik ben ook bestuurslid voor KHN en juist bij deze organisatie zijn we erg druk om het standpunt van de horeca-ondernemers duidelijk naar voren te brengen. In de communicatie met gemeenten, provincies, maar ook de landelijke overheid proberen we te kijken binnen welke mogelijkheden een horeca-ondernemer nog kan ondernemen. Dat is een uitdaging, maar daar houden we van. En ook al is het vaak slecht nieuws dat we krijgen en lijkt het wel alsof iedereen ons begrijpt, maar niemand ons helpt, ik ben nog altijd blij dat ik gekozen heb voor een leven in en met de horeca. Uiteindelijk is dit wat ik altijd gewild heb en er komen vast en zeker weer betere tijden.

Tip voor studenten:Ga er niet vanuit dat je in deze Corona-tijd niet terecht kunt bij de horeca. Er zijn juist leuke projecten te bedenken bij bedrijven waar je veel van kunt leren. Op het moment dat de maatregelen dadelijk worden versoepeld, verwacht ik dat het hoogseizoen direct in volle hevigheid losbarst, dus dan moeten we er klaar voor zijn. Het denkwerk gebeurt nu, dus daar kunnen studenten een aandeel in hebben. Kijk naar mogelijkheden, zonder je blind te staren op de onmogelijkheden. Het is een investering in je eigen toekomst. Natuurlijk is het vreselijk jammer dat je net nu studeert en je je door deze tijd moet worstelen, maar je bepaalt zelf hoe je er mee omgaat en of je deze situatie je toekomst laat bepalen.